nadanie imienia1.jpg

REGULAMIN PRACOWNI NA ZAJĘCIACH TECHNICZNYCH
PAMIĘTAJ!

  1. W pracowni technicznej obowiązują: statut szkoły i regulamin pracowni.
  2. W pracowni przebywają uczniowie tylko w obecności nauczyciela prowadzącego zajęcia.
  3. Uczniowie są zobowiązani do dbania o bezpieczeństwo własne i kolegów.
  4.  Uczniowie pracują zgodnie ze wskazówkami nauczyciela oraz przepisami BHP omówionymi podczas zajęć. Nie wolno bawić się narzędziami ani urządzeniami.
  5. Korzystanie z urządzeń mechanicznych i elektrycznych dozwolone jest tylko za zgodą i w obecności nauczyciela.
  6. Nie należy używać narzędzi, które są niesprawne.
  7. Wszelkie uszkodzenia sprzętu i narzędzi należy natychmiast zgłaszać nauczycielowi.
  8. Podczas pracy należy dbać o estetykę i porządek na stanowisku pracy.
  9. Za porządek na stanowisku pracy odpowiedzialni są poszczególni uczniowie, za porządek w klasie odpowiedzialni są dyżurni.
  10. Każde nawet najdrobniejsze skaleczenie należy zgłaszać nauczycielowi prowadzącemu zajęcia.
  11. Pracownie techniczną uczniowie mogą opuścić tylko za zgodą nauczyciela.
  12. Uczniowie nieprzestrzegający niniejszego regulaminu mogą być ukarani na zasadach określonych w statucie szkoły.

Płock, 1 września 2015r.
Monika Boćkowska


Kokarda Narodowa bywa błędnie nazywana "kotylionem".

9 kwietnia 2014 r. Minister Obrony Narodowej zarządził do użycia w jednostkach Sił Zbrojnych RP kokardy heraldyczne (białe serce, czerwony otok), wpinane z lewej strony w klapę munduru lub ubioru cywilnego podczas uroczystości państwowych

Jak przygotować Kokardę Narodową

http://www.polekcjach.com/kategoria/127,Jak-to-jest-zrobione


Zachowaj równowagę

Odkrywcy Zielonej Energii (OZE)

http://edu.tvp.pl/

Testy z BRD

Mapa online


ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia )

1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

 


 KONSERWACJA ODZIEŻY

Na metkach przyszytych do odzieży są informacje dotyczące rozmiaru danej rzeczy, z jakich materiałów została wykonana, jak należy ją prać, prasować i przechowywać.

Rozmiar
międzynarodowy
Rozmiar
Obwód klatki
piersiowej (cm)
Obwód
talii (cm)
Obwód
bioder (cm)
 
XXS 32 74 - 77 61 - 63 83 - 85
XS 34 78 - 81 62 - 64 86 - 89
S 36 82 - 85 65 - 67 93 - 96
M 38 86 - 89 68 - 71 97 - 100
L 40 90 - 93 72 - 75 101 - 104
XL 42 94 - 97 76 - 79 105 - 107
XXL 44 98 - 101 80 - 84 108 - 112
3XL 46 102 - 106 85-89 113 - 117

 

źródło: http://www.spryciarze.pl/inspiracje/88502 

Pranie może być ręczne, w pralce lub chemiczne - w zależności od tkaniny, z jakiej została uszyta.

Przed praniem odzież należy ją najpierw posortować.
Nie wolno prać razem ubrań jasnych i ciemnych.
Jeżeli odzież jest zaplamiona najpierw trzeba wywabić plamę. 

Rodzaj zabrudzenia Sposób usunięcia plamy
krew świeżą plamę trzeba spłukać zimną wodą z solą.Próby sprania krwi wodą gorącą spowodują jej utrwalenie
wosk poplamioną tkaninę należy zmrozić i wosk wykruszyć
wino czerwone plamę należy posypać solą, spłukać wodą mineralną, a następnie wyprać.
owoce świeżą plamę na na odzieży należy polać gorącą wodą.Można ją również namoczyć w ciepłej maślance,a następnie uprać. Plamę z owoców można również przed praniem zmoczyć sokiem z cytryny.
tuszcz długopisu przed praniem należy przetrzeć plamę spirytusem
jajko plamę taką czyści się wilgotną solą lub wodą z octem. Po wyczyszczeniu należy plamę spłukać zimną wodą.
guma do żucia tkaninę do której przyklejona jest guma,należy włożyć do zamrażalnika a następnie zamrożoną gumę wykruszyć.
 kawa poplamioną tkaninę należy zanurzyć w ciepłej wodzie ze środkiem piorącym, a następnie wyczyścić szmatką zmoczoną denaturatem.
   

 


Przybory krawieckie

przybory do szycia

  • igły doszycia ręcznego - mają różną grubość i długość, dobiera je się w zależności od rodzaju tkaniny i wykonywanego ściegu.
  • igły do maszyny - mają numeracje np.9-11 szycie materiałów lekkich i cienkich,12- średniej grubości, 18 tkaniny grube
  • szpilki służą np do spinania tkanin podczas krojenia
  • nici - szycie ręczne i na maszynie (bawełniane,z poliestru, jedwabne)

narzędzia do cięcia

  • nożyczki,nożyczki z ząbkami (tkanina mniej się strzępi)
  • radełko - używane jest do powielania form i przenoszenia konturów z papieru na tkaninę

przybory do mierzenia

  • miara krawiecka (metr krawiecki) - służy do zdejmowania miary z figury
  • miara drewniana -do odmierzania tkanin

sprzęt do prasowania

  • deska doprasowania ze stelażem
  • żelazko

przybory pomocnicze

  • mydełko krawieckie - służy do odrysowywania formy na tkaninie
  • agrafki - służą do spinania warstw tkaniny
  • kalka techniczna -rysuje się na niej szablon

 

 

Kto jest Online?

Odwiedza nas 53 gości oraz 0 użytkowników.

Realizowane projekty

Zrealizowane Projekty Unijne

Inne zrealizowane projekty

Orange Colour Red Colour Blue Colour Green Colour